De Management Buy-In (MBI) is een heel gebruikelijke vorm voor een bedrijfsovername. Bij een MBI koopt een persoon van buiten een bedrijf zich in. Het kan daarbij gaan om een gedeeltelijk of een volledig aandelenbelang. Overweegt u om op zoek te gaan naar een MBI-kandidaat voor uw bedrijf of denkt u zelf er over om u in te kopen dan is het belangrijk dat u weet wat een Management Buy-In is en wat er allemaal bij komt kijken.
Voor wie is een Management Buy-In geschikt?
Een Management Buy-In is niet voor iedereen de juiste oplossing. Sommige mensen past deze constructie nu eenmaal beter dan andere. U bent zelf een geschikte MBI-kandidaat als u:
- Zelfstandig in staat bent om een commerciële organisatie (door) te ontwikkelen
Bent u iemand die graag zelfstandig werkt en altijd verbeterkansen ziet, maar kunt u die als werknemer niet kwijt dan is de MBI een interessante optie. - Genoeg eigen vermogen heeft
U kunt nog zo ondernemend van aard zijn, maar het overnemen van een bedrijf kost geld, veel geld. U zult dus een zekere mate van eigen vermogen moeten hebben opgebouwd om de MBI te laten slagen. - Veel gespecialiseerde kennis heeft
Als u zelf een groot specialist bent in een bepaald vakgebied én over managementvaardigheden beschikt, kan een MBI een zeer aantrekkelijke mogelijkheid zijn om uw kwaliteiten op een betere manier te benutten. - De ambitie heeft om ondernemer te worden.
Een op de drie werknemers droomt ervan om eigen baas te zijn. Dat komt niet zelden voort uit onvrede met de huidige werksituatie. Meestal heeft u veel eigen ideeën die u niet kunt uitvoeren binnen de organisatie waar u werkt en hebt u het gevoel te weinig autonomie te hebben. - Uitgaat van financiële voordelen
U hoopt er uiteraard financieel op vooruit te gaan. Door u in te kopen in een bedrijf gaat u meedelen in de winst en als u de onderneming weet uit te bouwen zult u alleen maar grotere financiële voordelen weten te behalen.
Staat u voor een bedrijfsovername? Benut kansen - omzeil valkuilen
-
Bedrijfsovername op komst?
Zet de juiste stappen.
-
Schakel de Hulplijn in
Onze ervaren bedrijfsovername advocaat buigt zich over uw vraagstuk.
-
Gratis advies
We delen - zonder kosten - onze visie op uw casus.
Een MBI-kandidaat kan de oplossing zijn voor uw bedrijf als u:
- Nog geen goede opvolger hebt gevonden
U bent na jaren keihard werken in uw eigen bedrijf toe aan iets anders en wilt uw bedrijf snel verkopen. Of u zit tegen uw pensioen aan en hebt geen familieleden die de onderneming willen overnemen. Een MBI kan dan een snelle oplossing zijn. - Drastisch wil ingrijpen via een turnaround
Mocht het niet gaan zoals u wil met uw onderneming dan kan een turnaround nodig zijn. Een MBI kan daar een belangrijke rol in spelen. Zo kan uw bedrijf er in no time weer heel anders voor staan. - Een sterke groei doormaakt
Mogelijk is uw onderneming de laatste jaren gigantisch snel gegroeid. Het zittende management kan deze groei nauwelijks aan. Een MBI kan dan uitkomst bieden door uw takenpakket te verlichten.
De financiering van een Management Buy-In
Verreweg het moeilijkste punt bij een Management Buy-In is de financiering. Hoeveel gaat de MBI betalen? Wat krijgt hij daarvoor? En hoe gaat hij dat financieren?
Earn-out
Niet zelden wordt er een earn-out bedongen. Dat wil zeggen dat er een geleidelijke aandelenverwerving plaatsvindt. Ook de betaling van het overnamebedrag gaat in stappen. De totale overnamesom hangt uiteindelijk af van de prestaties die worden behaald. Dat is voor de verkopende partij risicovol. Op toekomstige prestaties heeft de huidige eigenaar immers maar beperkt invloed.
Of dit voor de verkoper een goede optie is, hangt onder meer af van de kwaliteit van het zittende management. Een MBI heeft enkel algemene managementkennis en weet meestal weinig van de technische en operationele details van uw onderneming. De tweede managementlaag bezit die kennis wel.
Niet-financiële factoren
Gek genoeg zijn het de niet-financiële factoren die doorslaggevend zijn bij een bedrijfsovername. Vrijwel altijd is het financieren van een MBI lastig. De solvabiliteit is meestal zwak en het aantal onzekerheden groot. Bovendien bepaalt de Wet van Kapitaalbescherming (art. 2; 207C BW) dat er een scheiding moet zijn tussen de overnamefinanciering en de financiering van het bedrijfskapitaal.
Ter compensatie is een goede cashflow nodig. De toekomstige omzet moet genoeg zijn om de overname te kunnen betalen. Daarvoor zijn niet-financiële factoren als marktomstandigheden, de kwaliteit van het management, de concurrentiepositie en de branche cruciaal.
Twee grote voordelen van een Management Buy-In
- Bestaand bedrijf
Hét grote voordeel van een MBI is dat je instapt in een bestaand bedrijf. Er zijn al klanten, er zijn al producten en er zijn leveranciers die de producten leveren. Daar hoeft u zich dus niet meer in te verdiepen. De hele, soms jaren durende opbouwfase, slaat u over. Daarmee slaat u ook de twijfels, onzekerheden en zelfs wanhoop over, die komen kijken bij de opbouw van een onderneming. - Direct inkomen
Iedereen die begint met het opzetten van een bedrijf weet dat er in de eerste jaren weinig op de bankrekening kan worden bijgeschreven. Alle winst wordt vaak direct weer geïnvesteerd in het bedrijf om zo te kunnen blijven groeien. Niet iedereen heeft de financiële ruimte om zo’n kostbare opbouwfase door te maken. Met een MBI kunt u direct een managementfee uitkeren uit de lopende cashflow.
3 zaken om rekening mee te houden bij een MBI
Een Management Buy-In is een aantrekkelijke manier om snel eigenaar te worden van een onderneming of om in korte tijd een bedrijf te verkopen. Er zijn wél een aantal zaken waar u goed op moet letten.
- Passend bedrijf
Of u nu een onderneming koopt of verkoopt, het is erg belangrijk om te zien of MBI en bedrijf een match zijn. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 12.000 ondernemingen in het MKB verkocht. Daarbij gaat het in 40 procent van de gevallen om een MBI. Opties genoeg dus. Koper en verkoper hebben veel meer kans van slagen als ze van tevoren onderzoeken of branche, locatie, cashflow, positie groeicyclus en het type bedrijf overeenkomen met de wensen en capaciteiten van de MBI-kandidaat. - Financiering
Sinds de financiële crisis van iets meer dan tien jaar geleden is het veel complexer geworden om een Management Buy-In te financieren. Er moet veel meer eigen vermogen worden ingebracht dan vroeger. Om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen zet een MBI vaak meerdere middelen en methoden in, waaronder eigen middelen, een banklening, externe investeerders, een vendor loan van de verkoper en leasing. Het is zaak zo vroeg mogelijk in het proces inzichtelijk te krijgen of de financiële ruimte er is of niet. - Persoonlijke klik
Over een Management Buy-In zeggen ze dat die u gegund moet zijn. Het is meestal niet de eerste keus van de verkopende partij. Een gewone bedrijfsovername levert meer op. Verder is het zo dat beide partijen na de overdracht nog veel met elkaar moeten omgaan en de MBI ook binnen het bedrijf geaccepteerd moet worden. Is er geen klik dan wordt het vaak een lastige zaak.
Hulp bij een bedrijfsovername
Direct contact met een ervaren advcaat: bel 055 303 1950.
Over mr Ernest Loor
Ernest is oprichter van Bedrijfsovernamehulp.nl. Hij adviseert over alle juridische aandachtspunten die een rol spelen bij een bedrijfsovername. Van due dilligence tot vastlegging.
Thema's
Gerelateerd
Gratis Intake
Wat is uw vraagstuk? Tijdens een vrijblijvend intakegesprek denken we graag met u mee.
Meer weten? Wij staan voor u klaar.
Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.