Uw bedrijf verkopen is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar te beginnen en welke aanpak is het beste? Expert advocaat Ernest Loor licht graag toe wat er allemaal bij een bedrijfsverkoop komt kijken en hoe u ervoor zorgt dat u het maximale uit de verkoop haalt.
Uw bedrijf te koop zetten is een hele stap, die mogelijk al jaren door uw hoofd spookt. Er zijn allerlei redenen waarom uw bedrijf verkopen juist nu prioriteit krijgt.
Uw bedrijf zit aan de top
Uw bedrijf heeft een stormachtige groei doorgemaakt en zit voor uw gevoel nu aan de top. Met nieuwe investeringen kan het mogelijk verder groeien, maar dat wil u zelf niet meer doen.
U bent meer een bouwer en geen manager
De uitdaging van het eigen bedrijf zit hem voor u in het opbouwen, het pionieren. U bent nu al jaren vooral een personeelsmanager en dat is niet waar u voor in de wieg bent gelegd.
Uw pensioen komt in zicht
Met veel plezier en succes heeft u voor uw eigen onderneming gewerkt. Het is nu tijd om het stokje over te dragen en van uw welverdiende pensioen te gaan genieten.
U wilt van het risico af
Ondernemen, hoe succesvol ook, vormt altijd een risico en dat risico kan stress veroorzaken. Stress, waar u geen zin meer in hebt. Door uw bedrijf te verkopen bent u in één keer van alle zorgen af.
U wilt beschikken over meer geld
Al uw geld gaat al jaren naar uw bedrijf. U hebt een flink vermogen opgebouwd, maar u kunt er niet bij. Door uw bedrijf te verkopen krijgt u eindelijk de beschikking over het kapitaal.
Bent u van plan uw bedrijf te verkopen? Start uw oriëntatie met vrijblijvende telefonische kennismaking. In een kwartier loop ik de belangrijkste aandachtspunten met u door. Bel geheel vrijblijvend: 055 303 1950.
mr. Ernest Loor, Advocaat
Hoe verkoop ik mijn bedrijf?
Vanwege bovengenoemde redenen heeft u besloten dat uw onderneming verkopen de beste oplossing is. Met dit stappenplan kunt u alvast een goede start maken.
1. Voorbereiding
U heeft besloten dat uw onderneming verkopen de beste keuze is. Met dit stappenplan kunt u alvast een goede start maken.
2. Doelstellingen
Bedenk wat uw persoonlijke doelstellingen zijn bij de verkoop. Wat wilt u financieren met de opbrengst? Wilt u het bedrijf binnen de familie houden? Er zijn zakelijke doelstellingen, zoals in hoeverre u betrokken wilt blijven bij uw onderneming en of het bedrijf uw naam houdt. Weeg deze doelstellingen tegen elkaar af en bepaal wat u het belangrijkst vindt.
3. Waardebepaling
Voor uzelf heeft het bedrijf misschien wel een onschatbare waarde, maar wat is een realistisch bedrag dat u kunt krijgen voor uw onderneming? Daar zijn verschillende rekenmethodes voor.
Zo kunt u werken met de accountingbenadering die is gebaseerd op historische gegevens. Denk aan een verkoopprijs van een x aantal keer de omzet of de winst. De economische benadering gaat juist uit van toekomstige geldstromen, zoals bij de discounted cashflow-methode.
4. Verkoopteam
De verkoop van uw onderneming kunt u onmogelijk helemaal zelf doen. U hebt een accountant nodig die het due diligence- of boekenonderzoek voor zijn rekening neemt, maar ook een fiscalist en het liefst nog een coach die het proces begeleidt. Het meest handig (en vermoedelijk ook goedkoopst) is als u zo veel mogelijk van het benodigde advies verenigt in één persoon: de overname-adviseur. Hij kan u begeleiden bij het juridische gedeelte, maar ook de onderhandeling voor u voeren.
Een juridisch specialist zorgt voor controle en vastlegging. Een specialist zoals Ernest Loor kan ook keuzes challengen en proactief adviseren: is het optimale resultaat behaald?
5. Zoeken naar een koper
Ook al zijn er meerdere kapers op de kust, dan nog moet u bedenken wat u wilt: een management buy-in, een management buy-out, een strategische overname, een externe investeerder of toch het liefst een familielid die de zaak overneemt. Er zijn allerlei afwegingen die u met een overname-adviseur kunt bespreken.
6. Onderhandelen
Als het hele proces is doorlopen, u hebt de prijs bepaald en een koper gevonden, dan is het tijd voor de onderhandeling. Daar bent u zelf natuurlijk nauw bij betrokken, maar mogelijk is het slimmer om de onderhandeling te laten doen door iemand die wat meer afstand heeft tot de overname, maar die wel uit uw belang handelt.
Hulp bij de verkoop van een bedrijf
Bel direct: 055 303 1950 of maak een afspraak.
Valkuilen bij verkoop onderneming
Bij een bedrijfsverkoop kan van alles misgaan. Vooral als u overhaast handelt. Het is zaak om de tijd te nemen voor de verkoop van uw bedrijf, zodat u deze valkuilen vermijdt:
Te snel de intentieverklaring tekenen
De intentieverklaring is niet vrijblijvend. Als u hem ondertekent, zorg dan dat het contract ook uw belang voldoende vertegenwoordigt en ga pas in zee met een koper als u er volledig achter staat.
Alles zelf doen
U hebt het bedrijf zelf van de grond toe opgebouwd dus waarom zou u de verkoop niet helemaal zelf doen? Veel ondernemers denken zo, maar beseffen niet genoeg dat goedkoop in dit geval duurkoop is. Een overname-adviseur of gespecialiseerde bedrijfsovername advocaat weet er vaak een betere deal uit te slepen waardoor hij zichzelf terugbetaalt.
U hard opstellen
Veel ondernemers willen hard de onderhandeling in gaan en doen alsof de koper hen niet zo interesseert. Het is een tactiek, maar meestal niet de beste. Omdat u nog langer door één deur moet, kunt u beter proberen een goede band met de koper op te bouwen en de onderhandelingen aan iemand anders overlaten.
Meer weten? Wij staan voor u klaar.
Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.
Hulp bij bedrijfsverkoop
Loor Legal & Partners kan u helpen bij het hele verkoopproces: van het opstellen van de intentieverklaring tot het sluiten van de deal. We zetten onze belangrijkste diensten op een rij:
De Letter of Intent
Een intentieverklaring wordt vaak onderschat en kan een krachtig onderhandelingsuitgangspunt worden later in het proces. De letter of intent is namelijk in veel gevallen juridisch bindend en dient daarom met net zoveel aandacht te worden opgesteld als het uiteindelijke koopcontract.
Het afdekken van risico’s
U wilt niet dat de koper later aan komt zetten met een claim, omdat u bepaalde zaken vergeten bent te melden. Om die juridische strijd te voorkomen is het belangrijk dat alle risico’s worden afgedekt.
Het bepalen van knelpunten
Iedere bedrijfsverkoop brengt knelpunten met zich mee. Aspecten waarop de zaak alsnog kan afketsen, die nog niet bekend zijn. Door onze ervaring kunnen we die knelpunten snel doorzien en afhandelen.
De onderhandeling
U wilt het bedrijf natuurlijk voor zoveel mogelijk geld verkopen. Daarom is het belangrijk dat u ervaren onderhandelaars hebt die voor u de beste deal realiseren.
Het koopcontract
Een juridisch strak dichtgetimmerd koopcontract is noodzakelijk. Daarvoor heeft u een jurist nodig die gespecialiseerd is in bedrijfsverkopen.
Hulp bij de verkoop van een bedrijf
Bel direct: 055 303 1950 of maak een afspraak.
Over Loor Legal & Partners
Loor Legal & Partners is een samenwerkingsverband van drie advocaten. Naast oprichter Ernest Loor zijn dat Sander van Harmelen en Luc Houten. Zij hebben jarenlange ervaring in fusies en overnames. Ernest Loor heeft zich met de post-doctorale opleiding Fusies en Overnames verder gespecialiseerd als overname-advocaat. Hij heeft inmiddels bijna achttien jaar ervaring als advocaat en is altijd werkzaam geweest in de wereld van ondernemers en mkb’ers.
Loor deelt graag zijn kennis. Hij is behalve advocaat ook gastdocent op het gebied van ondernemingsrecht. Zijn expertise en ervaring zijn dit jaar beloond met een nominatie voor beste overnameadvocaat van het jaar bij de toonaangevende Fusie & Overname Awards.
De werkwijze van Loor Legal & Partners kenmerkt zich door een pragmatische en efficiënte aanpak. Het team van advocaten kiest het liefst voor een persoonlijke benadering. Daarbij zijn openheid en transparantie vanzelfsprekend.
Waarom met Loor Legal & Partners uw bedrijf verkopen?
Laagdrempelig
In het eerste gratis gesprek nemen we de belangrijkste aandachtspunten van de bedrijfsverkoop met u door. U zit dan nergens aan vast en kunt volledig anoniem bepalen of u verder wilt gaan met de overnamehulp.
Gespecialiseerd
De advocaten van Loor Legal & Partners hebben een berg ervaring en begeleiden al vele jaren bedrijfsverkopen en –overnames. Van geheimhoudingsverklaring tot definitieve vastlegging. Zo weet u zeker dat het bedrijf in goede handen is.
Deskundig in onderhandelen
De onderhandeling is een belangrijk onderdeel van het verkoopproces. In deze fase wordt immers de deal beklonken. Hier moet het onderste uit de kan worden gehaald. Dat kunnen wij bij Loor Legal & Partners als geen ander.
Vrijblijvend telefonisch adviesgesprek
Wilt u de verkoop van uw bedrijf doorzetten, maar weet u nog niet zeker of u daar Loor Legal & Partners bij wil inschakelen, neem dan vrijblijvend contact op. In een eerste gratis telefoongesprek nemen we de belangrijkste aspecten van uw verkoop met u door. Aan de hand van dit eerste kosteloze advies kunt u rustig bepalen of we nog meer voor u kunnen betekenen.
Het start met de koper en verkoper. Daarnaast zijn er meestal een overnamespecialist en advocaat betrokken. Verder kunt u denken aan eventuele financiers, familie, afnemers, crediteuren, banken en werknemers. U ziet: er zijn veel stakeholders om rekening mee te houden.