Bedrijfsovername advies

Staat u voor een bedrijfsovername? Ontdek waarom goed advies onontbeerlijk is.

Advisering bij bedrijfsovernames

Bij een bedrijfsovername komt heel wat kijken. Zowel voor als na de koop moet er veel informatie worden uitgewisseld en gewogen. Een goede voorbereiding is daarbij cruciaal. Onze adviseurs zijn bekend met de complexiteit van bedrijfsovernames. Ze geven u graag bedrijfsovername advies. Zo komt u goed beslagen ten ijs tijdens het overnameproces.

Waarom bedrijfsovername advies?

Zelf een overname in goede banen leiden lijkt verleidelijk. U hebt de kennis en ervaring om een bedrijf te leiden, dan kunt u ook zelf een bedrijf kopen of verkopen, niet waar? Toch blijkt vaak dat u met advies beter uit bent. Allereerst omdat een adviseur helpt om er de allerbeste deal uit te halen. Daar heeft hij of zij namelijk al jaren ervaring mee.

Maar er komen nog veel meer aspecten kijken. Denk aan een letter of intent, of intentieverklaring. Of het bepalen van de waarde, het afdekken van de risico’s, het bepalen en vermijden van knelpunten en het opstellen van een waterdicht koopcontract. Het zijn allemaal zaken die om een uitstekend juridisch, bedrijfseconomisch en fiscaal inzicht vragen.

Daarnaast spelen er bij een bedrijfsovername veel belangen mee, omdat er ook andere partijen mee gemoeid zijn. Het gaat niet alleen om de kopende en verkopende eigenaar, maar er is een heel bedrijf met personeel bij betrokken. Of het nou een groot of een klein bedrijf is.

Een adviseur kan als buitenstaander een objectieve blik bieden. Persoonlijke betrokkenheid kan namelijk funest zijn voor het sluiten van een deal. De één wil te graag, de ander is te hard, weer een ander vergeet boekenonderzoek te doen. Met bedrijfsovername advies voorkomt u slordigheden en krijgt u de best mogelijke deal.

Van plan om een bedrijf te kopen of verkopen? Ik geef u graag zonder kosten een eerste juridisch advies. Bel geheel vrijblijvend: 055 303 1950.

mr. Ernest Loor, Advocaat

Ernest-Loor-Advocaat

Valkuilen bij een bedrijfsovername

Omdat een bedrijfsovername zo complex is, gaat er weleens wat mis. Heel vaak merken we dat er te laat om advies wordt gevraagd, dan is er vaak al van alles aan de hand. Deze valkuilen helpen we u te vermijden:

1. Vergeten goed onderzoek te doen

Vooral kopers willen nogal eens te snel. Dan blijkt bijvoorbeeld tijdens het onderhandelingsproces (of nog erger: daarna) dat het bedrijf nog kort geleden op het randje van faillissement stond. Maar ook bij een verkoop is onderzoek nodig, om te weten wat het bedrijf waard is. Zo voorkomt u teleurstellingen. Een adviseur kan u daarbij helpen.

2. Te snel een intentieverklaring tekenen

Niet iedereen weet het, maar een intentieverklaring is meestal juridisch bindend. Net als een koopcontract, moet zo’n verklaring dus juridisch kloppen en alle belangen dienen. Of u nu koper of verkoper bent.

3. Een slechte relatie met de andere partij

Bij een onderhandelingsproces komt altijd strategie kijken. Toch is het niet handig om het te hard te spelen. Bij een bedrijfsovername speelt de gunfactor namelijk een grote rol. Gaat u het bedrijf kopen, dan zijn het vaak uw toekomstige collega’s bij wie u aan tafel zit. Om later iets voor elkaar te spelen zult u toch vertrouwen moeten winnen. Het is dan ook beter om de onderhandeling aan een buitenstaander over te laten.

bedrijfsovername advies

4. Een verkeerde waardebepaling

Bij een bedrijfsverkoop is het natuurlijk zonde als u er niet het maximale uithaalt. U hebt immers hard gewerkt om het bedrijf op te bouwen zoals het nu is. Andersom geldt ook: als u als koper een te hoge prijs betaalt, zit u lang op de blaren. Dat zal het opstartproces lange tijd beïnvloeden. Een adviseur kan helpen bij de waardepaling, zodat de prijs klopt bij het te (ver)kopen bedrijf.

Juridisch advies bij een bedrijfsovername.

Bel direct: 055 303 1950 of maak een afspraak. 

Onderdelen van een bedrijfsovername

Of u nou een bedrijf verkoopt of koopt, u krijgt altijd te maken met een hoop juridische aspecten. Dat begint al met bijvoorbeeld de geheimhoudingsverklaring, die moet sluitend zijn. Wist u dat u via onze site een op maat gemaakte geheimhoudingsverklaring kunt downloaden? Verder valt te denken aan:

Intentieverklaring

Een letter of intent, of intentieverklaring, kan bindend of meer vrijblijvend zijn. Alle afspraken staan er in hoofdlijnen in. Er wordt nog vaak te makkelijk gedacht over zo’n verklaring. Een letter of intent is in veel gevallen namelijk juridisch bindend, je komt er niet zomaar onderuit. Onze adviseurs weten precies wat erin moet staan en of uw situatie vraagt om een bindende of juist vrijblijvende intentieverklaring.

Het afdekken van de risico’s

Aan elke overname zitten risico’s vast, voor zowel koper als verkoper. Onze adviseurs kunnen voor beide partijen de risico’s in kaart brengen voordat ze een deal sluiten.

Due diligence

Wie van plan is een bedrijf aan te kopen, zal eerst boekenonderzoek moeten doen, ook wel due diligence genoemd.

Knelpunten bepalen

Onze ervaring leert dat koper of verkoper nogal eens onderschat wat er bij een bedrijfsovername komt kijken. Knelpunten worden vaak over het hoofd gezien. In sommige gevallen zijn er bijvoorbeeld dealbreakers aan te wijzen die u zelf niet voorziet, maar die wel te voorspellen zijn. Kijk ook eens naar onze bedrijfsovername tips op dit terrein.

Onderhandelingsproces

Natuurlijk wilt u de beste prijs en de beste voorwaarden. Onze adviseurs hebben ruime ervaring met strategisch onderhandelen en geven bij elke bedrijfsovername advies over de beste deal.

Informatieve video van de Kamer van Koophandel

Koopcontract

Een complexe aankoop zoals een bedrijf vraagt om een complex koopcontract. Om die juridisch sluitend te maken is bedrijfsovernameadvies onmisbaar. Zo komt u na afloop niet voor verrassingen te staan.

Meer weten? Wij staan voor u klaar.

Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.

Over Loor Legal & Partners

Bij Loor Legal & Partners zijn we bekend met de complexiteit van een bedrijfsovernames. Oprichter Ernest Loor houdt zich daar dagelijks mee bezig. Samen met zijn team van ervaren specialisten biedt hij bedrijfsovernameadvies aan. Al jarenlang leidt Loor Legal & Partners fusies en overnames in goede banen.

Sinds zijn studie bedrijfsrecht in Leiden is Loor al bijna achttien jaar advocaat. Hij heeft zich gespecialiseerd als overnameadvocaat met de postdoctorale opleiding Fusies en Overnames. Met zijn bedrijf Loor Legal heeft hij altijd gewerkt voor het mkb, hij kent dus het klappen van de zweep. Niet voor niets werd hij meerdere malen genomineerd voor beste overnameadvocaat van het jaar bij de Fusie & Overname Awards.

Loor Legal & Partners ondersteunt grote en minder grote bedrijven bij alle procedures die bij een overname komen kijken, of dat nou de voorbereiding, de onderhandeling of de afhandelingsfase is. Die kennis kunt u goed gebruiken. We helpen u dan ook graag verder in het proces.

FotoMX-16

Hulp bij een bedrijfsovername

Bel direct: 055 303 1950 of maak een afspraak. 

Waarom Loor Legal & Partners inschakelen?

Bij elke bedrijfsovername komt advies goed van pas. Bij Loor Legal & Partners bieden we specifieke ondersteuning bij de koop en verkoop van een bedrijf. We werken altijd volgens de volgende waarden:

Anoniem en laagdrempelig

Dat u een bedrijf verkoopt of overneemt, hoeft natuurlijk niet aan de grote klok. Daarom werken onze adviseurs uiterst discreet en kunt u ook bij verkennende gesprekken alvast advies inwinnen. U zit dan nog nergens aan vast.

Toegankelijk en transparant

Bij een overname wilt u precies weten wat er gebeurt. We vinden dan ook dat ons advies duidelijk en toegankelijk moet zijn. Dus geen wollig taalgebruik en ingewikkelde documenten. En u houdt zelf de regie.

Gespecialiseerd in bedrijfsovernames

Met jarenlange ervaring weten onze advocaten precies wat er komt kijken bij een bedrijfsovername. Of dat nou een groot of klein bedrijf is: we hebben al veel bedrijven succesvol ondersteund bij een overname.

Sterk in advisering en onderhandeling

Bij een onderhandeling is een objectieve blik onontbeerlijk. Strategie en tactiek spelen een belangrijke rol, en laten we daar nou ijzersterk in zijn. We helpen u graag om het spel zo slim mogelijk uit te spelen.

Gratis telefonisch adviesgesprek

Bent u van plan een bedrijf over te nemen of te verkopen, maar weet u nog niet zeker of bedrijfsovernameadvies nodig is? Bij Loor Legal & Partners is het eerste advies gratis en geheel vrijblijvend. Leg de kwestie eens voor aan onze ervaren adviseurs. U bepaalt daarna zelf of u meer advies nodig heeft.