Bedrijfsovername advocaat

Een bedrijfsovername zelf in goede banen leiden? Objectief juridisch advies van een advocaat kan daarbij helpen.

Juridisch advies bij bedrijfsovernames

Bij een bedrijfsovername komt nogal wat kijken. Naast het onderhandelingsproces, de diplomatie en het papierwerk heeft u ook nog te maken met uw persoonlijke motieven en de belangen van het personeel. Het maakt niet uit of u nou een bedrijf verkoopt of overneemt. Iemand met een objectieve blik kan u daarbij helpen.

Misschien denkt u bij bedrijfsovername advies niet meteen aan een advocaat. Toch kan het zin hebben om al in een vroeg stadium van de overname een bedrijfsovernameadvocaat in te schakelen. Bij Loor Legal & Partners werken advocaten die het klappen van de zweep kennen. We helpen u graag vooruit.

Van plan om een bedrijf te kopen of verkopen? Ik geef u graag zonder kosten een eerste juridisch advies. Bel geheel vrijblijvend: 055 303 1950.

mr. Ernest Loor, Advocaat

Ernest-Loor-Advocaat

Waarom een overnameadvocaat inschakelen?

Bij iedere bedrijfsovername komt vroeg of laat een advocaat kijken. In veel gevallen is dat pas op het moment dat de onderhandelingen al zijn voltooid, dan moet er namelijk een contract komen. Helaas is dat meer dan eens te laat, soms zijn er al onomkeerbare fouten gemaakt in de voorbereiding.

Het juridische proces begint dus al veel eerder. Al voor de onderhandelingen. Deze documenten zijn altijd nodig, in chronologische volgorde:

1. Geheimhoudingsverklaring

Voordat u de onderhandeling in gaat en alle informatie krijgt over het bedrijf, tekent u een geheimhoudingsverklaring. Pas daarna krijgt u alle informatie over het bedrijf. Ook zo’n geheimhoudingsverklaring moet goed in elkaar zitten.

2. Letter of intent

Veel mensen denken dat een letter of intent, of intentieverklaring, vrijblijvend is, maar dat is het zeker niet. In veel gevallen is het juridisch bindend. Laat het document dan ook altijd opmaken of checken door een advocaat.

3. Koopcontract

Hoe juridisch onderlegd u ook bent, bij het opstellen van een koopcontract komt altijd een advocaat kijken. De bedrijfsovernameadvocaat kan netjes alle afspraken op papier zetten, zodat het juridisch klopt. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.

Juridische documenten zijn er niet voor niets. Ze leggen bepaalde rechten en plichten vast voor koper en verkoper. Uiteraard moeten zulke documenten beide belangen dienen. Niemand wil achteraf voor verrassingen komen te staan.

Zorg dan ook voor goede en heldere afspraken die goed op papier zijn gezet. Een overnameadvocaat kan daarbij helpen, al vroeg in het proces. Hij kan helpen om dit soort documenten op te maken.

Daarnaast geeft een overnameadvocaat ook uitgebreid juridisch advies tijdens een bedrijfsovername.

Dat gaat veel verder dan alleen over de documenten. Hij kan bijvoorbeeld ook helpen in het onderhandelingsproces. De advocaten van Loor Legal & Partners hebben jarenlange ervaring met overnames en hebben alles voorbij zien komen.

Valkuilen bij de overname van een bedrijf

Vaak worden we pas in een veel te laat stadium gebeld, als er al problemen in het overnameproces zijn ontstaan. We zien dan ook dat het vaak misgaat in de voorbereiding. Dit zijn de meest voorkomende fouten.

1. Te weinig onderzoek doen

Een goede due diligence, of boekenonderzoek, is cruciaal bij een bedrijfsovername. Maar vraag ook na hoe de relatie met het personeel is. Als koper heeft u de verantwoordelijkheid om uit te zoeken hoe het bedrijf ervoor staat. Doe dat zo goed mogelijk, want na het ondertekenen van het contract kunt u niet meer terug.

2. Te snel intentieverklaring tekenen

U hebt besloten dat u in onderhandeling wil over de overname van het bedrijf, maar weet nog niet zeker of u daadwerkelijk overgaat tot een koop of verkoop. Een intentieverklaring tekenen kan geen kwaad, toch? In veel gevallen toch wel. Een intentieverklaring is meestal juridisch bindend. Wilt u nog geen toezeggingen doen? Dan kunnen we bij Loor Legal & Partners een op maat gemaakte intentieverklaring opstellen.

3. Te hard zijn in de onderhandeling

U heeft een bedrag in uw hoofd voor uw bedrijf en wilt daar niet vanaf. Of u nu een bedrijf koopt of verkoopt, in beide gevallen doet dat het onderhandelingsproces geen goed. Bij een bedrijfsovername speelt de gunfactor een grote rol. U laten leiden door emoties kan weleens het einde betekenen van het onderhandelingsproces.

4. Dealbreakers over het hoofd zien

De deal lijkt rond, maar dan komt er ineens een konijn uit de hoge hoed en kunt u weer van voren af aan beginnen. Dealbreakers zijn er in elke overname, maar door ze te laat in kaart te brengen kan een proces een slepende kwestie worden. En dat is voor niemand leuk. Een overnameadvocaat brengt de knelpunten vroegtijdig in kaart.

Juridisch advies bij een bedrijfsovername.

Bel direct: 055 303 1950 of maak een afspraak. 

Wat een bedrijfsovernameadvocaat voor u kan doen

Een advocaat die helpt bij een bedrijfsovername, neemt uiteraard het hele juridische proces voor u uit handen. Maar hij kan nog veel meer voor u betekenen. De volgende taken kunt u aan een bedrijfsovernameadvocaat uitbesteden.

Opstellen van een geheimhoudingsverklaring

Het kwam eerder al een de orde: een geheimhoudingsovereenkomst is het eerste juridische document dat u tegenkomt in een bedrijfsovername. Een overnameadvocaat kan helpen zo’n document op te stellen. Snel een verklaring nodig? Dan kunt u een standaard verklaring downloaden via onze website.

Intentieverklaring opstellen

Hierin staan alle gemaakte afspraken in grote lijnen vastgelegd. Er kan dan nog worden gediscussieerd over de details. In een letter of intent vindt u bijvoorbeeld informatie over het te verkopen aandelen en onder welke voorwaarden. Maar ook een tijdschema kan er onderdeel van zijn en bepaalde garanties. Een overnameadvocaat kan zo’n intentieverklaring voor u opstellen, zodat die uw belangen dient.

Boekenonderzoek

Iedere koper heeft de taak om zijn due diligence te doen, het boekenonderzoek. Een advocaat weet precies welke onderdelen het belangrijkst zijn, en kan dus snel de belangrijkste risico’s localiseren. Ook voor de verkoper is due diligence belangrijk: eventuele foutjes kunnen de overname de kop kosten. Bij een vendor due diligence voorkomt u dit soort foutjes. Een advocaat kan u daarbij helpen.

Koopovereenkomsten

Wat voor koop of verkoop u ook doet, als overnameadvocaten weten we precies hoe we alle risico’s kunnen afdekken. Gaat het bijvoorbeeld om aandelen van een BV? Of kiest u voor een zogenoemde ‘asset deal’, waarbij er bepaalde delen wel en andere delen niet worden verkocht of gekocht? Onze overnameadvocaten zorgen ervoor dat de overeenkomst juridisch sluitend is.

Management buy-in / -out

Bent u van plan uzelf in- of uit te kopen bij een bedrijf? Dan helpen we u om dit op de juiste manier te doen. Denk bijvoorbeeld ook aan de relatie die u hebt met het bedrijf. Vooral als u een buy-in doet, dan is die relatie cruciaal voor het slagen van de onderhandeling. Een advocaat kan dat als buitenstaander beter voor u oppakken.

Financiering regelen

Hebt u geld nodig voor de bedrijfsovername? Ook daarvoor is het goed om jurdisch advies in te winnen. Of u nu bij de bank financiering aanvraagt of op een andere manier. Een overnameadvocaat weet waar de juridische haken en ogen zijn en helpt u met het vinden van de beste financiering.

Heeft u ergens anders advies bij nodig? We ondersteunen tijdens alle fases van het overnameproces, we hebben immers alles al veel vaker meegemaakt. Vraag het ons gerust.

Meer weten? Wij staan voor u klaar.

Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.

Over Loor Legal & Partners

Ernest Loor is jarenlang bedrijfsovernameadvocaat. Na zijn studie bedrijfsrecht is hij zich gaan specialiseren in fusies en overnames, waarvoor hij een post-doctorale opleiding afrondde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Inmiddels heeft hij achttien jaar ervaring als advocaat en kent hij dus het klappen van de zweep.

Loor Legal & Partners is een initiatief van Loor, die samen met advocaten Sander van Harmelen en Luc Houten bedrijven en ondernemers bijstaat bij allerlei bedrijfsovernames. Ze hebben ruime ervaring in het mkb, maar hebben ook grotere en kleine bedrijven geholpen.

Loor begeleidt niet alleen overnames, hij is ook gastdocent ondernemingsrecht voor accountants en fiscalisten. Daardoor heeft hij niet alleen kennis van het juridische deel, maar juist ook het financiële aspect van een bedrijfsovername. Dat hij hier goed in is, blijkt wel uit zijn nominatie voor beste overnameadvocaat van het jaar 2019 en 2023 bij de Fusie & Overname Awards.

Ernest-Loor-wit

Hulp bij een bedrijfsovername

Bel direct: 055 303 1950 of maak een afspraak. 

Waarom een advocaat van Loor Legal & Partners inschakelen?

Hulp bij de overname kunt u altijd gebruiken. Bovendien kan het uiteindelijk een hoop geld schelen, omdat een overnameadvocaat u voor de grootste fouten behoedt. Loor Legal & Partners doet dat voor u en hanteert daarbij een specifieke werkwijze.

Discreet & laagdrempelig

Laagdrempeligheid vinden we erg belangrijk, maar ook discretie. Vooral in de eerste fase van de onderhandelingen. We gaan zorgvuldig om met uw vertrouwelijkheid.

Toegankelijke informatie

Juridisch advies is al snel ingewikkeld. Onze advocaten vertellen het in heldere taal, zodat u altijd de stand van zaken weet. En u mag ons op elk moment bellen voor aanvullende vragen.

Gespecialiseerde advocaten

Onze advocaten hebben ruime ervaring met bedrijfsovernames. Daardoor weten ze wanneer en wat ze kunnen verwachten. Bij ons krijgt u dus deskundig advies.

Sterke onderhandelaars

We kennen het klappen van de zweep en halen er de beste deal uit. Zo verdient de advocaat zichzelf terug.

Vrijblijvend adviesgesprek inplannen

Denkt u erover om juridisch advies in te winnen voor een overname? We begrijpen dat het een grote stap kan zijn. Bel ons eerst eens voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met één van onze deskundige advocaten. We lopen dan kort de belangrijkste aandachtspunten door, toegespitst op uw situatie. Daarna kunt u altijd beslissen wat we nog meer voor u kunnen betekenen.