Boekenonderzoek bij bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername is een goed boekenonderzoek onmisbaar. Het onderzoek (ook wel due diligence genoemd) geeft duidelijkheid. Niet alleen over de financiële situatie. Maar ook over fiscale risico’s en commerciële kracht van een onderneming.

Bij Loor Legal & Partners hebben we veel ervaring met boekenonderzoeken. Wel helpen u graag het onderzoek goed uit te voeren.

Het belang van koper en verkoper

Voor zowel koper als verkoper is een goed onderzoek van belang. Iedere onderneming heeft sterke en zwakke punten. Wanneer deze tijdig duidelijk zijn, voorkomt de verkoper latere aansprakelijkheidsstellingen. En de koper weet precies wat er speelt binnen een nieuw te verwerven onderneming.

Onderwerpen van onderzoek

 • Financiën
 • Fiscale zaken
 • Juridische aandachtspunten
 • Commerciële waarde en vitaliteit
 • Strategische waarde
koopovereenkomst

Boekenonderzoek starten? Benut kansen - omzeil valkuilen

 • Bedrijfsovername op komst?

  Zet de juiste stappen.

 • Deel uw vraagstuk

  Onze ervaren makelaar buigt zich over uw vraagstuk. 

 • Gratis advies

  We delen - zonder kosten - onze visie op uw casus. 

mr Ernest Loor

Timing van het boekenonderzoek

Een onderzoek vraagt inspanning en tijd. Het juiste moment om te starten is wanneer er voldoende vertrouwen is tussen partijen om tot een deal te komen. De eerste onderhandelingen over een overname zijn dan al afgerond.

Deze afrondende fase wordt afgesloten met het opstellen van een intentieovereenkomst. Doordat de serieuze interesse is uitgesproken en vastgelegd kan de stap worden gezet naar het inzicht geven in vertrouwelijke gegevens. De randvoorwaarden voor het boekenonderzoek zijn dan aanwezig.

Het is goed om te weten dat due diligence onderzoek vaak als voorwaarde in de intentieovereenkomst is opgenomen. Zijn de uitkomsten van het onderzoek bevredigend? Dan gaat de overname door.

Zie ook de informatie van de KVK en Belastingdienst.

De aard van het onderzoek

Met het boekenonderzoek krijgt de koper de kans verstrekte informatie te controleren. Hoe diepgaand het onderzoek moet zijn hangt onder andere af van de complexiteit van een onderneming en de relatie die koper en verkoper hebben.

Het onderzoek biedt zo een sterk fundament voor de waardebepaling van een onderneming.

De waarde van onderzoek

In eerste gesprekken over bedrijfsovername is het lastig een objectief beeld van een onderneming te schetsen. De verkoper kan (bewust of onbewust) een te gunstig beeld van zaken schetsen. Het boekenonderzoek haalt de persoonlijke interpretatie van de stand-van-zaken af. Het is daarmee onmisbaar bij vervolgonderhandelingen.

Door alle kaarten op tafel te leggen kunnen ook heldere afspraken over wederzijdse verplichtingen worden gemaakt. Goed onderzoek kost tijd. Maar het voorkomt in de toekomst teleurstellingen en het risico op het verlies aan vertrouwen tussen koper en verkoper.

Het uitvoeren van een boekenonderzoek vraagt expertise. Onze advocaten zijn u hierbij graag van dienst. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Boekenonderzoek uitvoeren? Wij helpen u graag

Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.