Corona spaart niemand, maar biedt ook kansen bij bedrijfsovernames

Corona bedrijfsovername

Corona spaart niemand, maar biedt ook kansen bij bedrijfsovernames

Home » Nieuws » Corona spaart niemand, maar biedt ook kansen bij bedrijfsovernames

Ieder bedrijf voelt de klappen van corona. Waar sommige bedrijven hun omzet zien verschrompelen, knallen die van andere de lucht in. Het is dan ook logisch dat de crisis effect heeft op de overnamemarkt. 

We gaan even acht weken terug in de tijd. Het is half februari, het is business as usual. De economie staat er onveranderd zonnig bij. Er is wel een groter wordend probleem in China, waar de productie tot stilstand komt vanwege de uitbraak van een onbekende ziekte, inmiddels bekend als covid-19. 

Verkopersmarkt

In Europa gaat alles door. Overnames zijn in volle gang, kopers staan in de rij voor goedlopende bedrijven. Verkopers hebben ze voor het uitkiezen, de prijs kan worden opgedreven en voorwaarden zijn veelal in het voordeel van de verkoper. Het is een verkopersmarkt. 

De opgaande economie biedt echter ook voor kopers voordelen: lenen bij de bank is makkelijk en investeerders zijn bereid om in kansrijke projecten te beleggen.

Europa wordt geraakt

Maar dan wordt het maart. De markten reageren op de ontwikkelingen van het virus dat nu ook Europa heeft bereikt. Italië heeft grote problemen om het onder controle te krijgen. En ook andere Europese landen melden hun eerste besmettingen. Elke dag lijkt het erger te worden.

Dat corona effect heeft op de economie is zonneklaar. De markten storten in. Er heerst grote onzekerheid en niemand ziet nog licht aan het einde van de tunnel. 

Effect corona van op fusies en overnames

Dat heeft vanzelfsprekend een grote invloed op fusies en overnames. Onderhandelingen worden on hold gezet en het aantal potentiële kopers is terug naar nagenoeg nul.

Corona bedrijfsovername

In onderhandelingen die nog wel doorgaan, wordt door de koper flink op de prijs afgedongen. We zien daarvan veel voorbeelden in de praktijk. Een koper die korting eist van 60 procent ten opzichte van vóór de coronacrisis is geen uitzondering.

Maar zijn er ook nog positieve dingen die uit deze ongekende crisis lijken te komen? Die zijn er wel degelijk. Waar eerder sprake was van een grotere vraag dan aanbod, is de wind nu gedraaid. Het is een kopersmarkt. Dat biedt ook kansen, meldt Business Insider.

1. De investeerder gaat met de winst naar huis

Wie geld heeft, kan nu goed alvast zaaien om later te oogsten. Bedrijven zullen de komende maanden de grootste moeite hebben om kopers of investeerders te vinden. Daarnaast drukt de crisis op de overnameprijzen. 

Wie nu investeert, kan voor weinig geld veel rendement halen. Het is immers te voorspellen dat de economie vanaf nu voornamelijk zal groeien, al is het langzaam en gedoseerd. 

2. Betere voorwaarden

Omdat er minder kapers op de kust zijn, krijgt de koper meer controle. Denk aan een lagere prijs en betere voorwaarden.

3. Unieke bedrijven in de verkoop

De verwachting is dat het komende jaar veel faillissementen aangevraagd zullen worden. En misschien ook dat ene bedrijf of pand waar u al heel lang uw oog op hebt. Zulke kansen doen zich misschien maar één keer voor. Maak daar gebruik van.

4. Management buy-ins 

Jezelf inkopen bij een bedrijf wordt een stuk makkelijker. Waar het voor veel kandidaten lastig was vanwege de hoge prijzen, zullen de slagingskansen nu een stuk hoger liggen. Bovendien zijn banken nog steeds bereid te financieren

5. Onverwachte winnaars

Corona heeft ook onverwachte winnaars opgeleverd. Waar tech-bedrijven sneller groeiden dan eerst, zijn er ook ondernemingen die opeens veel meer winst maken dan normaal. Denk aan webwinkels (hobby, supermarkten, bouwmarkten), fabrikanten van medische hulpmiddelen en bedrijven met oplossingen voor telewerken.

Deze bedrijven zullen tijdens en na de crisis gaan profiteren van de veranderde markt.

Nu aan de slag?

Kortom: ook de wereld van fusies en overnames staat op z’n kop. Maar er zijn ook kansen. Wilt u bijvoorbeeld investeren? De adviseurs van Bedrijfsovernamehulp hebben een ruim netwerk in de regio Apeldoorn, Zwolle en Deventer.  

Ook verkopers kunnen we ondersteunen. Bent u bijvoorbeeld vastgelopen in onderhandelingen? Dan haken we aan en helpen we u alsnog het beste uit de koop te halen.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Het eerste telefonische adviesgesprek is gratis.

Over ons

Als bedrijfsovername advocaat zijn we sparringpartner voor kopers en verkopers. Op deze site delen we graag onze kennis. 

Thema's

Op weg naar overname succes

Staat u voor een overname? Als advocaat helpen we u kansen te benutten en valkuilen te ontwijken. Dat is wat we doen. Al meer dan 15 jaar.

Meer weten? Wij staan voor u klaar.

Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.