Een aandeelhouder kan ook in natura inbrengen. Zolang de inbreng in natura maar een waarde vertegenwoordigt aan de (nominale plus eventueel bedongen agio) waarde van de uit te geven aandelen.
In plaats van geld kan iemand bijvoorbeeld zijn of haar onderneming inbrengen of een bepaald actief. Inbreng in natura zie je vaak terug bij omzetting van een eenmanszaak of VOF in een BV.
De eigenaren van de eenmanszaak of de participant in de VOF verkrijgen dan aandelen bij oprichting van de BV tegen storting van hun zaken en vorderingsrechten tegen storting van de activa en passiva van de betreffende eenmanszaak of VOF door middel van inbreng in natura.
Bij inbreng in natura gelden wel enkele voorschriften. Voor de BV geldt als voorschrift dat er door het bestuur een beschrijving moet zijn opgesteld met vermelding van waarde en waarderingsmethoden, die ter inzage worden neergelegd bij de vennootschap.
De inbreng kan dan plaatsvinden door middel van een zogenaamde stortingsovereenkomst. Anders dan bij personenvennootschappen is het niet mogelijk om het recht op het verrichten van werk of diensten in te brengen en te storten op aandelen.Het gaat dus echt om objectief waardeerbare activa.
Bij inbreng in natura bij een NV zijn de voorschriften strikter. Voor de NV geldt dat er een beschrijving moet worden opgesteld met vermelding van de waarde en de gehanteerde waarderingsmethode voorzien van een accountantsverklaring.
Deze zogenaamde inbrengcontrole (beschrijving en accountantscontrole) kan slechts in enkele gevallen achterwege blijven.