De naam precontractuele fase zegt het eigenlijk al. Dit is de onderhandelingsperiode tussen partijen voordat er daadwerkelijk een contract is gesloten.
Het feit dat zowel koper als verkoper nog geen handtekening hebben gezet onder een koopovereenkomst, wil niet zeggen dat partijen tot die tijd kunnen gaan en staan waar zij willen en geen rekening hoeven te houden met de andere partij.
Het leerstuk van de precontractuele fase gaat over de vraag wanneer partijen nog geheel vrijblijvend weg kunnen lopen bij de onderhandelingen zonder eventuele kosten en schade te vergoeden die de andere partij heeft gemaakt in het voortraject om tot een overeenkomst te komen.
De vraag wanneer het nog gerechtvaardigd is om de onderhandelingen af te breken, is niet eenduidig te beantwoorden. Alles hangt af van de specifieke feiten en omstandigheden, de gewekte schijn van de ene partij ten opzichte van de andere, de gerechtvaardigde belangen van partijen e.d.
Hoe verder partijen in het onderhandelingsproces raken en de discussie zich in het eerste stadium toespitst op ondergeschikte punten, hoe lastiger het is om nog zonder kleerscheuren uit het onderhandelingsproces te stappen.
Grofweg valt het voortraject on der te verdelen in twee stadia: in het eerste stadium is er in feite nog niets aan de hand en kan elke partij zich zonder restricties op elk gewenst moment terugtrekken uit de onderhandelingen.
Men spreekt van het tweede stadium als de onderhandelingen zo ver gevorderd zijn dat partijen er vanuit konden en mochten gaan dat in ieder geval één van de partijen er gerechtvaardigd op kon en mocht vertrouwen dat er een contract tot stand zou komen.
In dat geval kan de afbrekende partij eventueel gedwongen worden de onderhandelingen voort te zetten of aangesproken worden tot het betalen van een schadevergoeding.