De waarde van je bedrijf verhogen voor verkoop

waarde-bedrijf-verhogen

De waarde van je bedrijf verhogen voor verkoop

Home » Bedrijf verkopen » De waarde van je bedrijf verhogen voor verkoop

Wie zijn onderneming verkoopt, wil er natuurlijk zo veel mogelijk voor terug. In je bedrijf zit je ziel en zaligheid, je hebt er hard voor gewerkt en dat wil je ook terugzien in de verkoop. Wat de waarde is, hangt samen met allerlei aspecten. Soms kun je met kleine aanpassingen al de waarde van je bedrijf verhogen.

Heb je al een idee wat de waarde van je bedrijf is? Hier vind je een overzicht van de zaken die je meeneemt in de bepaling van de waarde. Sommige aspecten zijn moeilijk te veranderen, zoals de aandelenstructuur of de historische groeiprognoses. Maar er zijn ook enkele aspecten die je al wel kunt aanpakken. Zo poets je je bedrijf op voor de verkoop.

Treuzel niet met de jaarcijfers

Hoewel het voor kleine bedrijven niet verplicht is om jaarverslagen openbaar te maken, kan het je toch helpen bij de verkoop van het bedrijf. Maak een duidelijk overzicht van het meest recente boekjaar en laat de cijfers door een accountant goedkeuren. Het geeft de potentiële koper vertrouwen dat de zaakjes op orde zijn.

Grotere bedrijven die wel de verplichting hebben om jaarcijfers openbaar te maken, doen er goed aan om niet te treuzelen. Ook al heb je er tot het einde van het jaar voor, het zal de waarde goed doen als je kort na het boekjaar al cijfers kunt overleggen. Een actueel overzicht van de financiële status is essentieel voor de waardering van je bedrijf.

Breng je opdrachten en contracten op orde

Werkt je bedrijf veel met licenties en contracten? Zorg er dan voor dat je de contracten goed op orde hebt en je die netjes in de boekhouding hebt verwerkt. Veel IT-bedrijven werken bijvoorbeeld op licentie-basis die jaarlijks vooraf worden betaald. Het gaat nogal eens fout op de balans: de inkomsten worden niet verdeeld over de maanden en het deel dat nog uitgevoerd moet worden, wordt niet als kortlopende verplichting weggezet.

Het kan geen kwaad om eens kritisch naar de verslaglegging te kijken en eventueel bij te schaven als dat nodig is. Een kloppende en transparante boekhouding verhoogt de bedrijfswaarde.

Evalueer je kopen op afbetaling

Bezit je bedrijf activa die gekocht zijn op afbetaling? Soms is het dan verstandig om het resterende bedrag ineens te betalen. Heb je bijvoorbeeld een machine van 50 miljoen die je voor 40 miljoen euro hebt afbetaald? Het is het dan waard de resterende 10 miljoen af te lossen. De machine wordt je eigendom, wat weer de waarde verhoogt van de onderneming.

Wie nog niet zo ver is met afbetalen, doet er goed aan om duidelijke afspraken te maken met de leasende partij. Laat die afspraken goed vastleggen: zo kun je bij de verkoop aantonen onder welke voorwaarden de koper de overeenkomst overneemt.

Doe aan vender due diligence

Wil je het bedrijf heel snel verkopen? Dan kan het geen kwaad om zelf alvast de due diligence (boekenonderzoek) te doen voordat er een potentiële koper in beeld is. Laat een rapport opstellen waarin je in kaart brengt wat er precies te koop staat. Waar de koper normaliter de taak heeft boekenonderzoek te doen, neem je dat nu uit handen. Het scheelt tijd, geld en laat direct zien dat je bereid bent om openheid te geven. Dat verhoogt de waarde.

Waarde van je bedrijf verhogen door een beetje te investeren

De waarde van een bedrijf verhoog je dus door informatie te verzamelen en vast te leggen. Rapporten die aantonen dat je de zaken netjes op orde hebt bieden de koper vertrouwen. Wees ook niet bang om een beetje te investeren. Een auto verkoop je immers ook niet met een barst in de ruit of door hem even door de wasstraat te rijden. Repareer wat je kunt en laat je bedrijf er het beste uitkomen.  

Liever maatwerkadvies? Vraag het ons. Het eerste telefonische adviesgesprek is gratis.

Over ons

Als bedrijfsovername advocaat zijn we sparringpartner voor kopers en verkopers. Op deze site delen we graag onze kennis. 

Thema's

Op weg naar overname succes

Staat u voor een overname? Als advocaat helpen we u kansen te benutten en valkuilen te ontwijken. Dat is wat we doen. Al meer dan 15 jaar.

Meer weten? Wij staan voor u klaar.

Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.