Financiering Management Buy-In: dit zijn de mogelijkheden

Home » Management buy-in » Financiering Management Buy-In: dit zijn de mogelijkheden

U ziet het ondernemerschap wel zitten en overweegt een Management Buy-In. De financiering speelt daarbij een belangrijke rol. U zult tot overeenstemming moeten komen met de eigenaar over het bedrag dat u dient mee te nemen als u zich wilt inkopen. Onderschat niet dat u over een aanzienlijk eigen vermogen moet beschikken om tot een deal te komen. Er zijn diverse mogelijkheden voor de financiering van een Management Buy-In.

Steeds vaker is er sprake van stapelfinanciering. Die bestaat dan enerzijds uit eigen middelen en anderzijds uit bancaire financiering, informal investors of een vendor loan van de vorige eigenaar.

Staat u voor een bedrijfsovername? Benut kansen - omzeil valkuilen

  • Bedrijfsovername op komst?

    Zet de juiste stappen.

  • Schakel de Hulplijn in

    Onze ervaren bedrijfsovername advocaat buigt zich over uw vraagstuk. 

  • Gratis advies

    We delen - zonder kosten - onze visie op uw casus. 

Eigen middelen

Zonder eigen middelen is een Management Buy-In geen optie. Hoeveel u nodig heeft hangt af van de omvang en waarde van het bedrijf, maar u kunt er vanuit gaan dat geen enkele bank akkoord gaat met een lening zonder eigen vermogen. Reken maar op een eigen investering van 25 tot 30 procent van het totaalbedrag.

Bancaire financiering Management Buy-In

Banken zijn niet heel toeschietelijk als het gaat om financiering voor een Management Buy-In. Dat heeft er mee te maken dat er weinig banken actief zijn op deze markt en er dus weinig concurrentie is. Toch kan het wel mits de onderneming goed draait, de transactieprijs redelijk is en het profiel van de MBI-kandidaat aansluit bij het bedrijf. Houd er rekening mee dat een bank de lening op de huidige winst baseert en niet op grootse toekomstscenario’s.

Financiering Management Buy In

Informal investors

Informal investors zijn particuliere investeerders. Dit zijn vaak zelf succesvolle ondernemers geweest, die door hun eigen onderneming(en) zoveel vermogen hebben verzameld dat ze dat willen investeren in andere bedrijven. Ze worden ook wel business angels genoemd. Het zijn vaak ervaren ondernemers, die op verschillende wijze investeren. Sommigen willen zoveel mogelijk rendement, anderen gaan juist op hun gevoel af of kiezen voor een branche of doel waar ze in geloven. Informal investors kunnen dus heel verschillend reageren op uw voorstel voor een Management Buy-In.

KVK video over financiering

Vendor loan als financiering Management Buy-In

De eigenaar van wie u het bedrijf overneemt, kan u helpen met de financiering. Dit wordt een vendor loan genoemd, een lening van de verkoper. Het is eigenlijk een soort uitstel van betaling. U betaalt een deel van de verkoopprijs in termijnen. De vendor loan is niet afhankelijk van toekomstige winsten, maar enkel van contractuele verplichtingen. De lening van de verkopende partij kan de eigen inbreng deels vervangen. De looptijd is relatief lang, zo’n 5 tot 7 jaar. Soms is het de enige mogelijkheid om de financiering rond te krijgen.

Hulp bij een bedrijfsovername

Direct contact met een ervaren advcaat: bel 055 303 1950

Ernest-Loor-wit

Over mr Ernest Loor

Ernest is oprichter van Bedrijfsovernamehulp.nl. Hij adviseert over alle juridische aandachtspunten die een rol spelen bij een bedrijfsovername. Van due dilligence tot vastlegging.

Thema's

Gerelateerd

Gratis Intake

Wat is uw vraagstuk? Tijdens een vrijblijvend intakegesprek denken we graag met u mee. 

Meer weten? Wij staan voor u klaar.

Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.