Kan een gespecialiseerde advocaat helpen bij een bedrijfsovername?

tie-690084_960_720

Kan een gespecialiseerde advocaat helpen bij een bedrijfsovername?

Home » Bedrijf kopen » Kan een gespecialiseerde advocaat helpen bij een bedrijfsovername?

Als mkb’er bent u gewend veel zelf te doen. In de loop der jaren heeft u zichzelf de meeste belangrijke vaardigheden aangeleerd, maar dan komt het moment dat u uw bedrijf wilt kopen of verkopen. Daar heeft u nog geen ervaring mee. Natuurlijk kunt u veel zelf uitzoeken, maar toch: u wilt er wel het maximale uithalen en er zeker van zijn dat alles optimaal is geregeld. Daar kan een gespecialiseerde advocaat in bedrijfsovername u bij helpen.

Bij een bedrijfsovername is een jurist of advocaat minstens zo belangrijk als een accountant of financieel adviseur. Het is raadzaam om voor de volgende twee zaken een juridisch deskundige in te schakelen.

Overnamedocumenten bij bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername is het gebruikelijk dat er eerst een intentieverklaring of Letter of Intent (LOI) wordt opgesteld. Dit is geen definitieve verkoopovereenkomst, maar er wordt wel in vastgelegd wat de overeengekomen afspraken zijn en hoe het onderhandelingsproces eruit gaat zien.

Om deze fase correct af te ronden is het van belang een jurist of advocaat de documenten op te laten stellen of tenminste te laten controleren. Ook bij de vervolgfase is een gespecialiseerde advocaat belangrijk. Diegene zal immers tevens zorgdragen voor een correcte verkoopovereenkomst en adviseren over de inhoud ervan. Tevens kan een jurist de juridische gevolgen van de overname helder in kaart brengen.

Onderhandelingsproces bij bedrijfsovername

De koper zal tijdens het verkoopproces een due diligence-onderzoek laten uitvoeren, waarbij onderzocht wordt of de door de verkoper gepresenteerde informatie wel correct is. De uitkomst hiervan zal vaak leiden tot specifieke afspraken in de verkoopovereenkomst, zoals garanties en vrijwaringen. De verkopende partij heeft een informatie- of mededelingsplicht. De koper heeft dan weer een onderzoeksplicht.

Kom niet voor verassingen te staan met een gespecialiseerde advocaat in bedrijfsovername

Om niet voor verrassingen te komen staan, is het zinvol om een gespecialiseerde advocaat in de arm te nemen die alle juridische haken en ogen onder de loep neemt. Ook tijdens de onderhandelingen kan deze bedrijfsovername-advocaat u terzijde staan door u te wijzen op uw rechten en kansen. Ondertussen kan hij controleren of de kopende dan wel verkopende partij met valide argumenten komt en zo uw belang optimaal vertegenwoordigen.

Over ons

Als bedrijfsovername advocaat zijn we sparringpartner voor kopers en verkopers. Op deze site delen we graag onze kennis. 

Thema's

Op weg naar overname succes

Staat u voor een overname? Als advocaat helpen we u kansen te benutten en valkuilen te ontwijken. Dat is wat we doen. Al meer dan 15 jaar.

Meer weten? Wij staan voor u klaar.

Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.