5 juridische valkuilen bij een bedrijfsovername
5 juridische valkuilen bij een bedrijfsovername
Home » Bedrijf verkopen »
Bij een bedrijfsovername zijn er een heleboel juridische valkuilen waar u op moet letten. Als u zich hier niet of onvoldoende van bewust bent, kan dit grote gevolgen hebben voor het proces en het uiteindelijke resultaat. Er zijn een aantal veelvoorkomende valkuilen waar u rekening mee dient te houden.
Koop- en verkoopplicht
Als verkopende partij heeft u een mededelingsplicht. Dat wil zeggen dat u in beginsel verplicht bent om alles te vertellen wat voor de koper van belang is om te weten met betrekking tot uw onderneming. Daar tegenover staat dat de koper een onderzoeksplicht heeft. Diegene moet zorgvuldig onderzoek doen naar alles wat hij wil weten over de bedrijfsovername.
Over het algemeen weegt een schending van de mededelingsplicht zwaarder dan de schending van de onderzoeksplicht. Maar dat betekent niet automatisch dat de koper maar achterover kan leunen. Per geval moet worden beoordeeld hoever de verantwoordelijkheid en verplichtingen van de koper en de verkoper reiken.
Staat u voor een bedrijfsovername? Benut kansen - omzeil valkuilen
-
Bedrijfsovername op komst?
Zet de juiste stappen.
-
Schakel de Hulplijn in
Onze ervaren bedrijfsovername advocaat buigt zich over uw vraagstuk.
-
Gratis advies
We delen - zonder kosten - onze visie op uw casus.
Intentieverklaring
Voorafgaand aan iedere bedrijfsovername is het gebruikelijk om een intentieverklaring te ondertekenen, ook wel letter of intent, voorovereenkomst, heads of agreement of memorandum of understanding
Het is een grote misvatting dat deze intentieverklaring slechts een formaliteit is. In het document staan vaak al vergaande verkoopafspraken waar u niet zomaar op terug kunt komen. U kunt dus lang niet in alle gevallen de onderhandelingen afbreken of afspraken herroepen als u de intentieverklaring al heeft ondertekend.
Teken dus nooit als u niet volledig op de hoogte bent van de juridische implicaties.
Claimen
U heeft het hele overnameproces succesvol doorlopen en plots ontdekt u een fikse tegenvaller. Er komt een onverwachte claim binnen van een leverancier, de activa waren te hoog gewaardeerd of anderszins vallen de eerste cijfers tegen. De koper wil dan de schade verhalen op de verkoper, maar dat is niet eenvoudig.
Het is van belang om in de koopovereenkomst goed vast te leggen hoe daarmee om wordt gegaan, welke stappen doorlopen moeten worden en welke voorwaarden moeten zijn vervuld om succesvol te kunnen claimen bij de verkoper. Juridische hulp is daarbij vaak onontbeerlijk. De eventuele kosten daarvan kunt u meestal verhalen op de verkoper.
Borgstelling
Wie een bedrijf overneemt, moet van banken meestal eigen geld meenemen. Daarnaast wordt steeds vaker een borgstelling geëist. Dat wil zeggen dat als de onderneming failliet gaat een deel van de schuld door de koper zelf moet worden betaald uit zijn privévermogen.
Logischerwijs zijn kopers erg huiverig voor zo’n borgstelling. Houdt de bank voet bij stuk zoek dan in ieder geval exact uit wat de eisen zijn met betrekking tot de lengte en het bedrag van de borgstelling.
Flexibilisering bv-recht
Het is mogelijk om verschillende afspraken te maken met verschillende aandeelhouders. Je kunt sommigen bijvoorbeeld meer of minder stemrecht of dividend toekennen.
Doordat het bv-recht sinds 2012 zoveel flexibeler geworden is, zijn joint ventures aantrekkelijk geworden. Stel dat er een nieuwe investeerder een aandelenpakket wil, maak dan goede afspraken met de andere aandeelhouders en biedt hen bijvoorbeeld de mogelijkheid om meer aandelen te kopen.
Maak ook duidelijk hoe de stemverhoudingen zijn bij bepaalde besluiten.
Over ons
Als bedrijfsovername advocaat zijn we sparringpartner voor kopers en verkopers. Op deze site delen we graag onze kennis.
Thema's
Op weg naar overname succes
Staat u voor een overname? Als advocaat helpen we u kansen te benutten en valkuilen te ontwijken. Dat is wat we doen. Al meer dan 15 jaar.
Meer weten? Wij staan voor u klaar.
Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.