Koopovereenkomst opstellen

Koopovereenkomst opstellen? Loor Legal & Partners staat voor u klaar.

Juist in de afrondende fase van een bedrijfsovername. We stellen de koopovereenkomst op. Zo voorkomt u iedere vorm van onduidelijkheid na het bereiken van een deal.

Koopovereenkomsten zijn niet uniform. Het vraagt om maatwerk om exact vast te leggen wat u met de (ver)koper bent overeengekomen. Op hoofdlijnen zijn er twee soorten transacties:
- Overname activa & passiva
- Overname van aandelen (of een deel daarvan)

U begrijpt dat de toekomstige relatie tussen koper en verkoper in beide scenario’s een eigen karakter heeft. Bij het opstellen van de koopovereenkomst houden we hier vanzelfsprekend rekening mee.

Onderdelen van de koopovereenkomst

  • Aansprakelijkheid
  • Garanties & vrijwaringen
  • Koopsom
  • Afspraken rond de betaling
koopovereenkomst

Bedrijfsovername afronden? Benut kansen - omzeil valkuilen

  • Bedrijfsovername op komst?

    Zet de juiste stappen.

  • Schakel de Hulplijn in

    Onze ervaren makelaar buigt zich over uw vraagstuk. 

  • Gratis advies

    We delen - zonder kosten - onze visie op uw casus. 

mr Ernest Loor

Aansprakelijkheid

Kopers en verkopers gaan bij de overname van een onderneming niet over één nacht ijs. Er gaan meestal uitgebreide onderhandelingen aan vooraf. En een due dilligence maakt vrijwel altijd deel uit van de procedure.

Toch kan niet alles voorzien of besproken worden. Daarom is het belangrijk passages op te nemen over aansprakelijkheid. In hoeverre had koper zaken tijdens due diligence kunnen vaststellen? Voor welk bedrag kan een verkoper aansprakelijk worden gesteld? Is het wenselijk / mogelijk garanties en zekerheden vast te leggen?

Loor Legal & Partners helpt het u goed vast te leggen.

Koopsom

Bij bedrijfsovernames ligt er vaak een grote focus op de koopsom. De beschrijving daarvan vraagt toch extra aandacht. Bij verkoop is niet altijd alles bekend. Een deel van de koopsom hangt af van zaken als exacte balanswaarden.

Ook kan er sprake zijn van een earn-out.  In dat geval hangt de koopsom samen met resultaten in de toekomst.

Juist in dit soort gevallen kan op later tijdstip discussie ontstaan over uit te betalen bedragen. Goede vastlegging in de koopovereenkomst helpt dit te voorkomen.

Lees ook de informatie van de Belastingdienst voor kopers en verkopers

Wijze van betaling

Bij de wijze van betaling geldt eigenlijk hetzelfde als bij de bepaling van de koopsom. Het komt vaak voor dat er sprake is van betaling in termijnen of een uitgestelde betaling. Regelmatig komt dit voor in combinatie met een trapsgewijze afbouw van betrokkenheid van de verkoper.

Duidelijke afspraken over de betaling voorkomen veel problemen in de toekomst.

Koopovereenkomst opstellen? Wij helpen u graag

Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.