Management Buy-In: 4 zaken die mis kunnen gaan

Home » Management buy-in » Management Buy-In: 4 zaken die mis kunnen gaan

Een Management Buy-In kan een mooie kans zijn om een eigen onderneming te starten, maar het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is een uitvoerig proces waar meer bij komt kijken dan u denkt. Er zouden zaken bij een Management Buy-In mis kunnen gaan als u niet de juiste voorbereidingen treft. Vooral op deze vier punten kan het fout lopen.

De financiering

Veel Management Buy-In-kandidaten onderschatten de financiering. Ze weten niet dat een bank verwacht dat ze 25 tot 30 procent van het benodigde bedrag zelf meebrengen of wachten te lang met het rondkrijgen van het verkoopbedrag. Zorg dat u tijdig begint met het onderzoeken van de financieringsmogelijkheden. Dat voorkomt teleurstellingen op een later moment.

De persoonlijke relatie bij een Management Buy-In kan mis gaan

Bij een Management Buy-In is de persoonlijke relatie cruciaal. Het bedrijf moet u gegund worden, zowel door de eigenaar als door de andere medewerkers. Als u hun loyaliteit niet heeft, loopt u de kans dat de beste mensen vertrekken en u met een slecht lopende onderneming achterblijft. Een bedrijf bestaat immers voor een groot deel uit de mensen die er werken.

Management-buy-In-mis-gaan

De juridische afwikkeling

Mogelijk bent u geen expert op juridisch vlak en ligt ook uw interesse niet op dat gebied, toch is het cruciaal dat de juridische kant van de Management Buy-In goed wordt afgewikkeld. Denk aan de intentieverklaring, de geheimhoudingsverklaring en het uiteindelijke koopcontract. U kunt daarbij de hulp inroepen van een gespecialiseerde advocaat.

De onderhandeling bij een Management Buy-In

U kunt de onderhandelingen zelf doen, maar zelfs als u er ervaring in hebt, is het geen goed idee. Uw relatie met de koper is belangrijker. Het is heel goed mogelijk dat u óf niet het onderste uit de kan wil halen, omdat u de relatie goed wilt houden óf dat uw relatie verslechtert doordat u te hard de onderhandelingen in gaat. Beide gevallen zijn ongunstig voor uw situatie. Ook hierbij kan een gespecialiseerde advocaat u helpen.

Hulp bij een bedrijfsovername

Direct contact met een ervaren advcaat: bel 055 303 1950

Ernest-Loor-wit

Over mr Ernest Loor

Ernest is oprichter van Bedrijfsovernamehulp.nl. Hij adviseert over alle juridische aandachtspunten die een rol spelen bij een bedrijfsovername. Van due dilligence tot vastlegging.

Thema's

Gerelateerd

Gratis Intake

Wat is uw vraagstuk? Tijdens een vrijblijvend intakegesprek denken we graag met u mee. 

Meer weten? Wij staan voor u klaar.

Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.