Management buy-out: hoe werkt het?

Een management buy-out (MBO) is een ideale manier van bedrijfsovername voor managers met hart voor de zaak. Ze kennen de onderneming goed en hebben meestal een goede relatie met de aandeelhouder(s). En ook voor de onderneming kent een MBO voordelen.

Voor managers in het mkb is een management buy-out vaak een volgende stap in hun carrière. Ze weten al wat het bedrijf in huis heeft en zijn ook in staat om de onderneming op waarde te schatten. Statistisch gezien is de slagingskans van een MBO dan ook groot.

Een management buy-out is ook een optie als een bedrijfsonderdeel van een groter bedrijf afgestoten dreigt te worden. Door een nieuwe leiding aan te stellen kan het betreffende onderdeel verder als zelfstandige onderneming. Ook zien we vaak MBO’s bij familiebedrijven, wanneer er geen opvolging is.

Management buy-out: de voordelen

Een management buy-out is voor beide partijen erg interessant. Voor het zittende management omdat er het de onderneming goed kent en er minder due diligence nodig is. Voor de aandeelhouders omdat ze (delen van) het bedrijf kunnen verkopen zonder dat het in ongewenste (buitenlandse) handen valt.

Het voordeel van een MBO is er sprake is van meer continuïteit dan wanneer de onderneming door een externe partij wordt overgenomen, zoals bij een management buy-in. Banken en investeerders zullen dat waarderen.

Daarnaast komen management en aandeelhouders er meestal samen wel uit, ze kennen elkaar immers goed. De prognose voor een management buy out is dus prima. Toch gaan er nog geregeld dingen mis.

 • Manager is geen ondernemer

  Wie een goede manager is, hoeft nog niet geen goede ondernemer te zijn. Daar komen weer andere capaciteiten bij kijken. 

 • De manager wil niet voor zijn eigen inbreng betalen

  Natuurlijk, de waarde van het bedrijf is mede bepaald door de inbreng van de manager die het bedrijf wil overnemen. Maar dit meeberekenen in de uiteindelijke overnameprijs is een denkfout en zou de overname kunnen frustreren.

 • Beide partijen doen de onderhandelingen zelf

  Juist bij een management buy-out spelen er emoties mee. De manager heeft immers een geschiedenis bij het bedrijf en beide partijen willen een zo goed mogelijke deal. Het is dan juist een slim idee om een buitenstaander in te schakelen, zoals een overnameadvocaat. Die kijkt mee met alle voorwaarden.

 • De onderhandeling klapt 

  Dit kan natuurlijk altijd gebeuren, maar bij een management buy-out is dat extra vervelend. Voor de manager staat namelijk ook zijn baan op het spel. Komen de partijen er niet uit met elkaar, dan gaan beiden hun eigen weg. De manager moet een nieuwe baan zoeken.

Management-buy-out

Een goede voorbereiding en gedegen advies kunnen het verschil maken. Een overnameadvocaat of accountant kan u daarbij helpen. Hij of zij doorloopt samen met u alle stappen die benodigd zijn voordat het bedrijf van u is.

Zo’n proces kan best een tijdje duren, dus prettig contact is er erg belangrijk. Neem eens vrijblijvend contact op met overnameadvocaat Ernest Loor om kennis te maken.

Hoe gaat een management buy-out?

Een MBO gaat meestal niet over één nacht ijs. Het is een onderwerp dat vaak al enige tijd in de lucht hangt en waarschijnlijk ook al wel besproken is. Als beide partijen goed zijn voorbereid, ook mentaal, dan gaat de overname een stuk sneller dan een bedrijfsovername door een externe partij.

Zodra manager en onderneming juridische stappen gaan zetten, is het van grote meerwaarde om begeleiding in te schakelen van iemand met specialistische kennis. Zo ontstaan er geen weeffouten in het overnameproces.

Management buy-out in 6 stappen

Vervolgens gaat u samen de volgende stappen door.

Misschien denkt u bij de begeleiding in dit proces in eerste instantie niet aan een advocaat. Toch kan een overnameadvocaat u in alle stappen ondersteunen. Ernest Loor heeft als ruime ervaring met het begeleiden MBO’s, op juridisch, financieel en commercieel vlak.

Vraag vrijblijvend advies, ook als er nog niets concreet is. Het eerste adviesgesprek is gratis.

Hulp bij een bedrijfsovername

Bel direct: 055 303 1950 of maak een afspraak. 

Ernest-Loor-wit

Over Ernest Loor

Ernest adviseert over contracten, fusies, overnames en (inter)nationale transacties, management buy-outs, reorganisaties, herstructureringen en joint ventures, kortom alles waar een ondernemer mee te maken kan krijgen.

Thema's

Meest gelezen

Hulp bij een bedrijfsovername

Bel direct: 055 303 1950 of maak een afspraak. 

Veelgestelde vragen

Meer weten? Wij staan voor u klaar.

Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.