Het door de koper verrichte due diligence onderzoek is van wezenlijk belang bij de discussie tussen koper en verkoper over de door verkoper af te geven garanties en de reikwijdte daarvan. Het uitgangspunt naar Nederlands recht is dat de mededelingsplicht van de verkoper vóór de onderzoeksplicht van de koper gaat.
Dit neemt niet weg dat de koper niet zomaar blind mag varen op de verkoper en wel degelijk ook zelf verantwoordelijkheid draagt en enig actief onderzoek van hem verlangd mag worden.
Zeker bij bedrijfsovernames mag van de koper verlangd worden dat hij een eigen onderzoek verricht naar de te kopen onderneming. Hoever deze onderzoeksplicht reikt, hangt af van het object van verkoop en de professionaliteit van de koper.
Hoe professioneler de koper is, hoe meer onderzoek van hem verlangd mag worden. Het bovenstaande is belangrijk in het kader van de door verkoper af te geven garanties.
De verkoper is doorgaans bereid om uitgebreide garanties te geven, waarbij partijen dan afspreken dat koper niet kan claimen onder deze garanties indien en voor zover de koper bekend was of bekend had behoren te zijn met een eventuele inbreuk op een garantie op basis van zijn eigen due diligence onderzoek.
Dit wordt ook wel “disclosure” genoemd. De garanties gelden niet voor zover de informatie waarop de afgegeven garantie ziet door verkoper “fairly disclosed” is tijdens het due diligence onderzoek.
Kort en goed: als de koper bekend had moeten zijn met een inbreuk op de garantie op basis van zijn eigen due diligence onderzoek, dan kan hij later niet bij de verkoper aankloppen met een beroep op schending van een garantie.
De koper wist dit immers of behoorde dit te weten en dus komt het voor zijn eigen rekening en risico. Koper en verkoper discussiëren doorgaans over wat er dan precies onder “fairly disclosed” dient te worden verstaan.
Doorgaans wil verkoper dat alles wat in de dataroom heeft gestaan ter kennisneming als disclosed geldt. In de praktijk wordt dat door kopers wel geaccepteerd. De koper wenst daarentegen wel in de koopovereenkomst opgenomen te hebben dat die informatie in de dataroom wel op een zodanige wijze geopenbaard is door de verkoper dat een redelijk ervaren koper en/of zijn adviseurs op basis van een “eerste lezing” van die informatie bekend was of bekend had behoren te zijn met de relevantie van die informatie en de eventuele impact op de af te geven garanties.
Ter verduidelijking: de koper wil voorkomen dat de verkoper bij een inbreuk op een garantie de koper kan tegenwerpen dat de koper hiermee op basis van het due diligence onderzoek bekend had kunnen zijn op grond van bijvoorbeeld een kruisverwijzing in de voetnoot van een document in de dataroom naar een ander document dat niet in de dataroom staat.
Het door de verkoper geopenbaarde document in de dataroom vermeldt die informatie dan dus niet, maar de verwijzing in dat betreffende geopenbaarde document naar een ander document, bijvoorbeeld onderaan de pagina in een voetnoot, zou dan met zich mee kunnen brengen dat de koper had moeten doorvragen en ook die documenten had moeten opvragen.
Dat is voor de koper onbegonnen werk en daarom wenst de koper zijn onderzoeksplicht als hierboven omschreven af te bakenen.