4 cruciale tips voor uw MKB bedrijfsovername

office-3295556_960_720

4 cruciale tips voor uw MKB bedrijfsovername

Home » Bedrijf verkopen » 4 cruciale tips voor uw MKB bedrijfsovername

Veel mkb’ers willen vroeg of laat hun bedrijf verkopen. Niet zelden denken ze iets te gemakkelijk over de MKB bedrijfsovername. Mogelijk geldt dat ook voor u. Het kan zijn dat u daardoor zaken over het hoofd ziet, risico’s te laag inschat of nog erger, niet het maximale uit uw verkoop haalt. Daarom zetten we de belangrijkste tips op een rij.

 1. Begin op tijd

  Het klinkt eenvoudig, maar dat is het in de praktijk niet, want als het besluit tot verkoop is genomen, wilt u vaak zo snel mogelijk handelen. Beter is het om liefst meerdere jaren van tevoren al uw plannen op papier te zetten. Of u het bedrijf nu verkoopt aan een familielid, een werknemer of een externe, communicatie is heel belangrijk. Iedereen heeft baat bij duidelijkheid. Leg afspraken op tijd schriftelijk vast en zorg dat er een lange inwerkperiode mogelijk is, zodat iedereen, en niet in de laatste plaats uzelf, kan wennen aan de nieuwe situatie.
 2. Breng uw bedrijf in optimale staat

  Soms gaan bedrijfseigenaren al voor het einde afbouwen. Bepaalde investeringen worden niet meer gedaan, verkoopinspanningen niet meer geleverd. Zorg dat uw bedrijf up-to-date is, dat het organisatorisch en administratief op orde is en dat er geen lijken uit de kast komen in de vorm van financiële of juridische claims en geschillen. Kijk ook naar de (fiscale) structuur van uw onderneming. Soms loont het om die aan te passen, zodat u een hogere verkoopprijs overeen kunt komen. Dit is bij uitstek een aspect waarbij een juridisch specialist u kan helpen.
 3. Onderhandel objectief bij een MKB bedrijfsovername

  Voor veel mkb’ers is de bedrijfsovername niet alleen een financiële, maar ook een emotionele zaak. Niet alleen omdat u afscheid moet nemen van uw bedrijf, maar ook omdat de opvolger mogelijk een familielid of goede bekende betreft. Laat u in het verkoopproces niet leiden door uw emoties, maar stel een lijst op met objectieve verkoopcriteria. Hierbij kan een juridisch adviseur van groot nut zijn. Omdat deze persoon de zaak van een afstand bekijkt, kan hij beter bepalen of u nog vanuit objectiviteit handelt.
 4. Schakel tijdig deskundigen in

  De laatste tip gaat dan ook over het inschakelen van de hulp van deskundigen. U huurt mensen in voor de marketing van uw bedrijf, voor sales en voor personeelszaken, doe dat ook bij de aller belangrijkste stap in uw carrière en zorg dat de verkoop van uw onderneming zo goed mogelijk verloopt. Daarbij denkt u er waarschijnlijk wél aan om financieel advies in te winnen, maar juridisch advies is minstens net zo belangrijk. Een gespecialiseerd jurist of advocaat behartigt uw belang als verkoper, kan een objectief oordeel vormen en in kaart brengen waar u juridisch staat, zodat u het maximale resultaat haalt uit uw bedrijfsovername.

 

Over ons

Als bedrijfsovername advocaat zijn we sparringpartner voor kopers en verkopers. Op deze site delen we graag onze kennis. 

Thema's

Op weg naar overname succes

Staat u voor een overname? Als advocaat helpen we u kansen te benutten en valkuilen te ontwijken. Dat is wat we doen. Al meer dan 15 jaar.

Meer weten? Wij staan voor u klaar.

Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.