Stappenplan Management Buy-In: zo komt u goed beslagen ten ijs

Home » Management buy-in » Stappenplan Management Buy-In: zo komt u goed beslagen ten ijs

Of u nu een bedrijf koopt of verkoopt, het is niet iets dat u dagelijks doet. Sterker nog, vermoedelijk is het de eerste en enige keer. De procedure van een Management Buy-In is daarom voor de meeste mensen onontgonnen terrein. Een deugdelijk stappenplan voor een Management Buy-In inclusief goed advies kan u een aardig eind op weg helpen.

Stappenplan Management Buy-In

1. De zoektocht

Het stappenplan Management Buy-In begint met de zoektocht naar een geschikte koper of een geschikt bedrijf.  Inventariseer daarvoor eerst wat uw wensen zijn: welke eisen zijn niet onderhandelbaar en waar bent u bereid water bij de wijn te doen? Misschien heeft u een bedrijf met een bepaald aantal werknemers in uw hoofd, maar mogen dat er ook wel wat meer of minder zijn. Misschien zoekt u in een specifieke branche, maar is daar ook nog een aanpassing in mogelijk als u op andere vlakken grote kansen ziet.

2. De kennismaking

In dit soort processen kunt u niet zonder persoonlijke klik. Soms is die er direct en is de gunfactor meteen aanwezig, een andere keer heeft de opbouw van een persoonlijke relatie meer tijd nodig. Voor de toekomst van het bedrijf en het personeel is het belangrijk dat u een goede band ontwikkelt als koper en verkoper.

3. De geheimhoudingsverklaring

Voor u privacygevoelige informatie uitwisselt dient u een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. U gaat immers allerlei boekhoudkundige gegevens en andere bedrijfsgeheimen prijsgeven. In de geheimhoudingsverklaring kunt u een boeteclausule opnemen. Mocht een van de partijen de verklaring schenden dan kunt u een rechtszaak aanspannen voor een schadevergoeding.

4. De waardebepaling bij een Management Buy-In

Een belangrijke stap in het proces is de waardebepaling. Hoeveel is de onderneming waard? Een allesbepalende vraag voor zowel de koper als de verkoper. Er zijn diverse rekenmethodes beschikbaar om de waarde van een bedrijf te bepalen. Denk aan de markwaarde-, de activa of de inkomensbenadering.

5. Het due diligence-onderzoek

Als de waardebepaling is afgerond en duidelijk is wat het bedrijf waard is, is het gebruikelijk dat de koper, die een Management Buy-In overweegt, een due diligence- of boekenonderzoek uit laat voeren. Dat wil zeggen dat hij nagaat of de verschafte informatie klopt. Zoals de verkoper een meldingsplicht heeft, heeft de koper een onderzoeksplicht.

Due Dillegence onderzoek

6. De letter of intent

In de intentieverklaring, ook wel letter of intent genoemd, wordt in hoofdlijnen vastgelegd wat is afgesproken. Dat kan soms heel ver gaan, tot prijsafspraken aan toe. Het is belangrijk te weten dat zo’n intentieverklaring in veel gevallen juridisch bindend is.

7. De financieringsmogelijkheden van een Management Buy-In

Voor een Management Buy-In is geld nodig. In een eerder stadium heeft u ongetwijfeld al uitgezocht of de onderneming van uw keuze financieel haalbaar is voor u. Nu is het moment aangebroken om vast te stellen of u ook daadwerkelijk over voldoende investeringsmogelijkheden beschikt.

8. De onderhandelingen

De onderhandelingen zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van het verkoopproces. Juist omdat het een kwestie is van balanceren: de verkopende partij verkoopt een zaak die hem aan het hart gaat en waar hij vaak veel tijd in heeft gestoken. Nu wil hij er zo’n mooi mogelijk bedrag voor. De koper wil vanzelfsprekend niet meer betalen dan nodig. Tegelijkertijd is het van belang om de persoonlijke relaties goed te houden. Daarom kunt u de onderhandelingen beter niet zelf doen. Een advocaat gespecialiseerd in bedrijfsovernames kan u helpen. Zijn jarenlange ervaring en sterke sociale vaardigheden zorgen ervoor dat de onderhandelingen optimaal verlopen.

9. Het sluiten van de deal

Het mooiste moment van het verkoopproces: het sluiten van de deal. Uiteraard laat u een gespecialiseerd advocaat het koopcontract opstellen en alles controleren, maar als iedereen zijn goedkeuring heeft gegeven over de Management Buy-In is het tijd voor de laatste handtekening. En een fles champagne!

Management-buy-in-stappenplan

Hulp bij een bedrijfsovername

Direct contact met een ervaren advcaat: bel 055 303 1950

Ernest-Loor-wit

Over mr Ernest Loor

Ernest is oprichter van Bedrijfsovernamehulp.nl. Hij adviseert over alle juridische aandachtspunten die een rol spelen bij een bedrijfsovername. Van due dilligence tot vastlegging.

Thema's

Gerelateerd

Gratis Intake

Wat is uw vraagstuk? Tijdens een vrijblijvend intakegesprek denken we graag met u mee. 

Meer weten? Wij staan voor u klaar.

Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.