U heeft besloten om zelfstandig ondernemer te worden. De snelste manier om daar te komen is middels een Management Buy-In (MBI): u koopt zich in in een bestaand bedrijf en profiteert van de voordelen van een reeds draaiende onderneming. Toch zijn er een aantal valkuilen bij een Management Buy-In om rekening mee te houden.
De hele tijdrovende en geld verslindende opbouwfase slaat u over en u kunt direct gebruikmaken van uw uitgebreide kennis van het vakgebied en uw managementvaardigheden. Een MBI lijkt, mits u over voldoende vermogen beschikt, een logische en zelfs eenvoudige stap, maar er zijn een aantal valkuilen bij een Management Buy-In waar u rekening mee dient te houden.
-
De onderneming is te afhankelijk van de eigenaar
Voordat u overgaat tot een Management Buy-In onderzoekt u beter eerst hoe afhankelijk de onderneming is van de eigenaar. Zeker in het MKB komt het veelvuldig voor dat klanten specifiek bij dat bedrijf kopen, omdat ze een goede relatie hebben met de eigenaar. Het personeel is bereid net een stapje extra te zetten, omdat ze zo goed overweg kunnen met hun leidinggevende. Die loyaliteit moet u als nieuwe eigenaar weer opnieuw opbouwen, maar soms is dat niet mogelijk en gaan klanten direct naar een financieel interessanter bedrijf, zodra de oude eigenaar is vertrokken.
-
U bent ‘verliefd’ geworden
Wat geldt voor de aanschaf van een huis, geldt ook voor een bedrijf: verliefd worden is nooit een goed idee. Daardoor gaat u bij een huis voorbij aan de verborgen gebreken, maakt die snelweg in de achtertuin niets meer uit en denkt u bij elke scheur: die werkt de stukadoor wel weg. Ondertussen betaalt u veel te veel voor een huis dat uiteindelijk tegenvalt. Bij een bedrijf is dat niet anders. U kunt nog zo hard denken dat dit uw droom-onderneming is, maar blijf altijd kritisch en onderzoek of het wel echt zo’n interessante aankoop is.
-
U moet betalen voor incourante voorraad
De meeste mensen staan niet te juichen als er een grote voorraad blijkt te zijn. Het vormt altijd een risico. Onderzoek daarom goed waar die voorraad uit bestaat en zorg dat u niet wordt opgescheept met incourante goederen, dat wil zeggen producten die lastig zijn te verkopen, zoals verouderde goederen of producten die niet zijn aangeslagen. Als u ze wél overneemt, maar niet kwijtkomt dan kan het een behoorlijke kostenpost worden.
-
U voert te snel veranderingen door
U bent enthousiast en wil zo snel mogelijk aan de slag. Uiteraard pakt u zaken anders aan dan uw voorganger. Ongetwijfeld heeft u al een aantal veranderingen in gedachte die u het liefst zo snel mogelijk doorvoert. Pas daar mee op. Het personeel heeft tijd nodig om aan u te wennen en is waarschijnlijk wél blij met hoe het ging. Als u hen te hard tegen de haren instrijkt, is er een kans dat de besten vertrekken. Dat is niet goed voor uw bedrijf.
-
U doet als Management Buy-In-kandidaat zelf de onderhandelingen
Een adviseur kost geld en u bent zelf een prima onderhandelaar. Toch kunt u de onderhandelingen beter aan iemand anders over laten. Het is belangrijk dat u een goede relatie onderhoudt met de eigenaar en het personeel. Beter laat u een adviseur de ‘bad guy’ spelen en blijft u de vriendelijkheid zelve. Daar heeft u later profijt van.
-
U onderschat de financiële valkuilen bij een Management Buy-In
Een Management Buy-In is een kostbare investering. Onderzoek eerst uw financiële mogelijkheden en onderschat niet het belang van het investeren van eigen vermogen. Begin al in een vroeg stadium over financiering. Als het daarop het laatste moment op stukloopt is dat een verspilling van ieders tijd. Weet u zeker dat u de financiering rond krijgt, ga dan na welke risico’s er zijn verbonden aan de MBI.
Hulp bij een bedrijfsovername
Direct contact met een ervaren advcaat: bel 055 303 1950.
Over mr Ernest Loor
Ernest is oprichter van Bedrijfsovernamehulp.nl. Hij adviseert over alle juridische aandachtspunten die een rol spelen bij een bedrijfsovername. Van due dilligence tot vastlegging.
Thema's
Gerelateerd
Gratis Intake
Wat is uw vraagstuk? Tijdens een vrijblijvend intakegesprek denken we graag met u mee.
Meer weten? Wij staan voor u klaar.
Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.